Home HKL

vrijdag 6 februari 2015

Beeldbank

Het digitaliseren van het beeldmateriaal in het archief van de Historische Kring Laren is al langere tijd aan de gang. Yvonne Majoor kwam vervolgens op het idee om dit materiaal voor een groter publiek beschikbaar te maken, door een beeldbank op te zetten toegankelijk via de website van de HKL.
Na een zoektocht kwamen Rob Ramselaar en Yvonne Majoor uit bij Eric van der Ent, zelf beheerder van een beeldbank. Hij bood aan om het programma voor onze beeldbank te schrijven. Aangezien de ‘oude’ website onvoldoende capaciteit bood voor een beeldbank, is door het bestuur de beslissing genomen voor het creëren van een nieuwe website. Yvonne heeft het op zich genomen om deze vorm te geven en heeft dat prachtig gedaan.
De beeldbank is inmiddels gevuld met meer dan 250 foto’s van o.a. oude ansichtkaarten en zal in de loop van tijd steeds aangevuld worden met meer en meer beeldmateriaal.

woensdag 4 februari 2015

Tentoonstelling


Nu in de Lindenhoeve: “Laren, feit én fictie”

Laren was niet alleen een geliefd onderwerp van schilders, maar er is ook veel over het dorp geschreven. In deze tentoonstelling, lopende van 31 januari tot 18 april, komen een aantal visies op ons dorp aan bod.
De geschiedenis van ons dorp wordt in deze tentoonstelling vanuit twee kanten belicht:
de wetenschappelijke visie wordt vertegenwoordigd door Henri Polak en dr. A.C.J. de Vrankrijker  en de meer romantische kijk door Gerard Koekkoek en J.A. de Rijk.

De plakboeken en manuscripten van Gerard Koekkoek vormen de basis van de tentoonstelling. De plakboeken zelf zijn te waardevol om door te bladeren, maar prachtige afdrukken zijn gemaakt, zodat zijn visie op het dorp volledig tot zijn recht komt. Koekkoek neemt ons mee op een reis door de tijd, met zijn vele foto’s en ansichtkaarten met commentaren.
Heel bijzonder op deze tentoonstelling zijn de audiofragmenten van Koekkoek uit de jaren ’60. Hij is hier in gesprek met Laarders en zij vertellen de prachtigste anekdotes.

De tentoonstelling “Laren, feit én fictie” is te zien in historisch centrum de “Lindenhoeve”, Burgemeester van Nispenstraat 29 (hoek Nieuweweg) tot en met 18 april 2015.
Elke zaterdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur.