Dit bijzondere jaar is voor ons extra spannend…
Op 1 januari lagen er maar liefst driehonderdzesenzestig dagen vóór ons. Eén extra dag dit jaar om fijne en inspirerende dingen te doen, om stil te staan bij of met onze dierbaren, bij dromen en wensen! Van harte hopen wij dat het een mooi jaar voor u zal worden.
Antoinetty van den Brink, voorzitter
Een schrikkeljaar, wat is dat nou precies? Ik zat tijdens een schrikkeljaar op dansles en kan me herinneren dat wij de jongens mochten vragen in plaats van andersom. Of ik daar blij mee was? Nee, het was doodeng. Je moest de hele zaal oversteken om juist die ene jongen eruit te pikken waar je al van zat te hopen - in het niet-schrikkeljaar - dat hij jóu zou vragen. Het initiatief lag nu bij de meisjes, maar zou ik wel op tijd aan de overkant zijn? Er waren meer kapers op de kust. Ik begreep hoe moeilijk het voor de jongens iedere keer was om ‘dat hele eind’ over te steken. Ook de meest stoer uitziende jongens zullen wel eens buikpijn daarvan hebben gehad. Een blauwtje lopen omdat een ander sneller was dan jij en dat nog vóór je hem of haar gesproken had…
Wat is precies een schrikkeljaar en waarom bestaat dat? Een klein stukje geschiedenis: de toevoeging van één dag om de vier jaar - 29 februari - wordt gedaan om het verschil tussen onze Gregoriaanse kalender en de maankalender weg te werken. Een normaal jaar telt volgens onze kalender 365 dagen, maar het kost de aarde 5 uur, 48 minuten en 46 seconden langer om rond de zon te draaien.
Om dat te compenseren voerde Julius Caesar op het einde van de laatste maand van het jaar - toen nog februari! - een schrikkeldag in. Het plan van Caesar was dat elk jaar dat deelbaar is door vier een schrikkeljaar zou worden, maar dat resulteerde in een teveel aan schrikkeldagen waarop de maankalender en de Romeinse kalender niet meer met elkaar overeen kwamen. Het duurde nog tot 1582 alvorens er met de invoering van de Gregoriaanse kalender een oplossing kwam. Er bestaat zelfs een schrikkelseconde… Die wordt om de paar jaar bijgevoegd om de atoomklok te synchroniseren met het ronddraaien van de aarde.
Deze wijsheid haalde ik natuurlijk van internet, want hoewel ‘men’ zegt dat vrouwen meer bijdehand zijn - zéker in een schrikkeljaar - word je niet met deze kennis geboren.
Heeft dit iets met de geschiedenis van Laren te maken? Ja, alles. Het geeft ons vierentwintig hele uren extra om van ons prachtige dorp en zijn historie te genieten. Dat we dat op een eigentijdse wijze proberen te doen, spreekt voor zich.
Dit bijzondere jaar is voor ons extra spannend: we starten met een digitale tentoonstelling. Het onderwerp is: de geschiedenis van de zorg in Laren. En, die begint natuurlijk bij geboorte! Dat bij die gebeurtenis dames een hoofdrol spelen is toeval (). Naast de moeders namelijk, zijn ook de bakers en de vroedvrouwen belangrijk. Grootmoeders laat ik maar even buiten de kraamkamer…
De digitale tentoonstelling zal om de paar maanden aangepast worden. Ná alles rond geboorte, kijken we naar huisartsen, apotheken, fysiotherapeuten en zorginstellingen (waar we er van oudsher veel van hebben). Dit alles onder de bezielende leiding van ons bestuurslid Annemarie Hessing-Armbrust bijgestaan door Wim Keizer. Het spreekt vanzelf dat de archiefmedewerkers en internet-coryfeeën die we in ons midden hebben veel bijdragen leveren. Spannend!
En last-but-not-least: de uitvoering van het Kwartaalbericht zoals u dat op dit moment in handen heeft! We kondigden het aan in het vorige nummer. Nu kunnen we pas beoordelen hoe het eruit ziet. Onze (vrijwillige) vormgever Hans Schaapherder heeft - uiteraard samen met de redactie - (weer) zijn uiterste best gedaan!
2016 is al een maandje ‘onderweg’, toch wil ik alsnog de hoop uitspreken dat de Historische Kring mét u er een historisch, extra lang jaar van gaat maken!
Noot redactie: enige vergelijking met onze voorzitter berust op louter toeval :-)
De originele illustratie van Bob Satterhof (1875-1958) werd reeds op 23 december 1903 in de Amerikaanse krant
Tacoma Times gepubliceerd. Bron: Wikimedia.