Home HKL

zaterdag 21 juli 2018

“Werken in archief Historische King Laren geeft veel voldoening”

V.l.n.r.:  Ingeborg Capitain, Bep de Boer en Gerard Morsink
De Historische Kring Laren (HKL) is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor zijn archief in historisch centrum De Lindenhoeve. Wie er zin in heeft de huidige ploeg te versterken, is van harte welkom, want er is veel te doen. “Werken in het archief van de HKL geeft veel voldoening,” zegt Ingeborg Capitain, die als HKL-vrijwilliger actief is om bij te dragen aan het bewaren, bestuderen en etaleren van de geschiedenis van Laren. Zij is opgegroeid in Laren, is er ook getrouwd en heeft er gewerkt. Na vervolgens periodes gewoond te hebben in het Brabantse Oisterwijk en in Amsterdam, kwam zij begin 2017 terug in Laren. Zij zegt: “Het is er altijd al geweest, maar eigenlijk pas de laatste jaren realiseerde ik me hoe ongelofelijk mooi Laren toch is en dat het veel te bieden heeft. Ik deed in Amsterdam ook al vrijwilligerswerk en het leek me leuk om dat in Laren voort te zetten en ik heb me aangemeld bij de HKL. Uiteindelijk doe je vrijwilligerswerk altijd voor jezelf; jij bent tenslotte degene die er voldoening uit haalt en dat maakt dat je het doet. De voldoening die ik er uit haal is dat ik door de werkzaamheden in het archief zoveel meer te weten kom over de geschiedenis van Laren als dorp, maar ook van de voormalige bewoners, het ontstaan van de Erfgooiers, om maar een paar voorbeelden te noemen.”

Hart HKL
Het archief kan gerust “het hart” van de HKL genoemd worden, want om geschiedenis te kunnen bestuderen en etaleren moet er natuurlijk wel historisch materiaal verzameld zijn en worden. En moet dat materiaal ook nog kunnen worden teruggevonden. Pionier van het archief en ook actief als redactielid van het periodiek van de HKL, het Kwartaalbericht, is Bep de Boer. “Ik ben begonnen met het archief toen de Lindenhoeve ‘klaar was voor gebruik’. Dat was in 2001. Op de deel was nog niets en daar stond één grote tafel. Op die tafel lag een enorme verzameling van spullen die de leden hadden geschonken. Alles lag door elkaar. Dus ben ik in het najaar van 2001 begonnen met uitzoeken. Door met archiefdozen van A tot en met Z alles op een rijtje te zetten en te vullen met de juiste letter is het archief geworden wat het nu is,” vertelt Bep, die er aan toevoegt in Zutphen nog een paar dagen in het  gemeentearchief meegedraaid te hebben om te weten te komen hoe een archief functioneert. ”Later kregen we er drie bureaus bij en kwam er ook computerapparatuur met scanners om foto’s en ansichtkaarten te kunnen digitaliseren.” Bep houdt, geordend op jaren, ook een hele reeks mappen met krantenknipsels over Laren bij, die mede de basis vormen voor zijn redactionele bezigheden, zoals pas geleden nog over onderduikers in de Tweede Wereldoorlog of de criminaliteit in Laren in 1931.

Foto’s scannen
Op de Beeldbank van de HKL-website, die de komende tijd gemoderniseerd zal worden, zijn de eerste resultaten te zien van de fotoscanwerkzaamheden. Gerard Morsink heeft zich hierop toegelegd. Hij is geboren en getogen Laarder en laat enthousiast foto’s zien die hij bij z’n werkzaamheden tegenkwam. Zoals de boerderij aan de Smeekweg waar hij vroeger gewoond heeft, een foto van de Sint Jansprocessie op de Hilversumseweg met villa Vita Nuova in de verte (nog zonder snelweg A1) en een foto van (nu) oude auto’s op de Rijksweg. Gerard vertelt: “Het is leuk om hiermee bezig te zijn, omdat je verbanden kunt leggen.“ Zo zag hij op een foto dat de kruising bij het Bonte Paard er vroeger anders uitzag dan nu en schreef hij daar een artikel over voor het Kwartaalbericht. “Je zou eigenlijk elke week iets uit het archief moeten halen en daar aandacht aan besteden, ‘het juweeltje van de week’ of zoiets.”
Auto’s op de Rijksweg, midden jaren dertig, ter hoogte van de Witte Bergen. Waar de weg ligt op de foto, is nu de middenberm van de A1. De foto is genomen op het grondgebied van Eemnes in de richting van Laren. Waar rechts de bomen ophouden, begint Laren ongeveer.
Elke dag meer geschiedenis
In het hart van de HKL is veel werk te doen. Elke dag komt er geschiedenis bij die bewaard en geordend moet worden. De ontsluiting gebeurt inmiddels via een uitgebreide index in Excel op basis van een rubrieksindeling voor archieven. Behalve boeken, knipsels en divers audiovisueel materiaal hebben ook voorwerpen de aandacht. Bep de Boer maakt daar foto’s van, zodat ze ook digitaal bewaard kunnen worden.

Meer werk
De HKL kreeg onlangs het archief van de bekende Laarder Ernst Wortel erbij. Ingeborg is begonnen dat op te bergen en te ordenen, maar ook in het eigen archief is veel werk te doen. Wie een steentje bij wil dragen is van harte welkom. Om verschillende redenen, zoals overlijden en ziekte, is de ploeg kleiner geworden. Ingeborg zegt: “Als we de voortgang willen continueren moeten er zeker mensen bijkomen (het liefst ook met enige computerkennis) en ik denk dat we ook ons best moeten doen om duidelijk te maken dat de HKL in zijn algemeenheid en het archief in het bijzonder een plek is waar een ieder, jong of oud, die de schoonheid van Laren ziet en wil uitdragen (en behouden uiteraard) welkom is.” Ook Bep en Gerard vinden dat het archief extra handen en hersens goed kan gebruiken. 

Wie zin heeft mee te doen, kan zich melden bij HKL-bestuurslid Thijmen van der Zwaan, telefonisch op 06 21 97 05 02 of via zijn e-mailadres th.zwaan@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten