donderdag 13 september 2018

Historische Kring kijkt terug op mooi weekend


De Historische King Laren kijkt (HKL) terug op een mooi weekend, met de vrijwilligersavond, de Open Monumentendag en de INmarkt.

Namens de HKL hield Frans Bierlaagh van de Broederschap van Sint Jan op de vrijwilligersavond een interessante lezing met op schermen geprojecteerde foto’s van de grote diversiteit aan erepoorten die er in de loop der jaren door vele vrijwilligers gemaakt is. Deze inleiding zal in het voorjaar van 2019 in uitgebreide vorm herhaald worden in de Lindenhoeve, het centrum van de HKL.

Open Monumentendag stond voor de HKL vooral in het teken van een door Leo Janssen geleide quiz over de Sint Jansprocessie, gekoppeld aan de tentoonstelling over Rooms-Katholiek Laren die nog het hele jaar te zien is in de Lindenhoeve. Er waren zo’n kleine twintig personen op afgekomen. Janssen is auteur van enkele boeken over de processie. Zijn vragen waren een leuke mix van serieus en lichtvoetig, zoals: op welke hoek stond deze NSB’er? Waar help Sint Janskruid tegen? Hoe heette de moeder van Johannes de Doper? Wie schilderde “Processie in de velde”?
’s Middags konden ge├»nteresseerden van leden van de Broederschap uitleg krijgen over de verschillende objecten die op de tentoonstelling gewijd zijn aan de processie.

Omdat de stand van de HKL op de INmarkt voor het Brinkhuis naast de brandweer was geplaatst, had de HKL besloten speciaal het geschiedenisthema “brandweer” te belichten. Naast de historische boeken lagen er exemplaren van een in een vurig brandweerrood uitgevoerd themanummer van het Kwartaalbericht, verschenen in 2003 ter gelegenheid van 75 jaar brandweer. Verder was er een doorlopende videofilm over de brandweer te zien. Belangstellenden konden boeken en ansichtkaarten kopen uit het onderdeel van de collectie dat de HKL daar voor beschikbaar heeft en waarvan exemplaren in de marktkraam waren uitgestald.

Beelden van quiz over de Sint Jans processie door Leo Janssen op Open Monumenten Dag, zaterdag 8 september (foto’s: Wim Keizer)     
De kraam van de HKL op de INmarkt, zondag 9 september (foto: Rineke Ooijkaas)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten