Home HKL

woensdag 13 maart 2019

Geert Buurke te gast bij heren van Sociëteit Jan Hamdorff

Herensociëteit Jan Hamdorff bestaat zestig jaar. Reden voor deze in 1959 opgerichte sociëteit, voortzetting van het ‘Kroegje’ in Hotel Hamdorff, om de ‘Buurke-plaquette’ van de Historische Kring Laren (HKL) te lenen. Deze gipsen plaquette met een afbeelding van Geert Buurke, in 1928 de opvolger van Jan Hamdorff (die 50 jaar hoteleigenaar is geweest), is in 2016 in het bezit gekomen van de HKL. Omdat het voorwerp nogal kwetsbaar is, hebben Pim en Kees, Snoeij en Snoeij, er op verzoek van de HKL een lijst omheen gemaakt. Op die manier kan Geert Buurke rustig een poosje de gast zijn van de heren van de sociëteit (www.societeithamdorff.nl).

De oprichting van Sociëteit Jan Hamdorff is in 1959 geïnitieerd door een zoon van Geert Buurke, Johan. Deze Johan Buurke stelde op donderdagen het Kroegje exclusief voor de Sociëteit Jan Hamdorff beschikbaar. De sociëteit leidde daar een bloeiend bestaan, totdat Hotel Hamdorff zijn deuren sloot. Na wat omzwervingen is de Sociëteit Jan Hamdorrf nu gevestigd in haar eigen pand aan de Drift.

De plaquette met Geert Buurke erop werd in 1953, toen Buurke 25 jaar eigenaar was van Hotel Hamdorff, waarschijnlijk gemaakt in opdracht van het personeel. Zoon Johan had toen de dagelijkse leiding van het hotel. Een andere zoon, Jasper, had de dagelijkse leiding in Gooiland te Hilversum. Ook Kasteel Hooge Vuursche behoorde bij het horeca-bezit van deze familie.

Via allerlei omzwervingen is de gipsen plaquette in handen gekomen van Boedelmakelaar Eric Branger. Hij besloot de plaquette op 10 juni 2016 aan toenmalig HKL-voorzitter Antoinetty van den Brink te overhandigen.

-------------

















Foto:
HKL-voorzitter Bas Holshuijsen (rechts) leent de Buurke-plaquette aan Eric Schellekens (links) en Douwe van Linge (midden), beiden van Sociëteit Jan Hamdorff.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten