Home HKL

vrijdag 22 maart 2019

Tentoonstelling Historische Kring laat carnaval Laerendonck herleven


De Historische Kring Karen (HKL) heeft in zijn centrum de Lindenhoeve een tentoonstelling over carnaval ingericht. Veelkleurige kostuums, carnavalsmutsen, vlaggen, versieringen, proclamaties, krantenknipsels en plakboeken beheersen de ruimte. De expositie is samengesteld door HKL-bestuurslid Thijmen van der Zwaan, die zelf lid geweest is van carnavalsvereniging de ‘Geitenbreiers’. Hij kreeg hulp van mensen die spullen, foto’s en plakboeken beschikbaar hebben gesteld, zoals Bep Bon van de ‘Onafhankelijke’ en Ria Calis-Vos van de stichting Samen Mens, die bestaan heeft van 1975 tot 2000 en vaak samenwerkte met de Geitenbreiers.

‘Dit waren fantastische avonden, er werd door de gasten nog lang over nagesproken. De samenwerking met de stichting Samen Mens, onder leiding van Ria Calis-Vos, en de Carnavalsvereniging de “Geitenbreiers” was geweldig. Het was dus niet alleen feesten, maar ook een groot sociaal gebeuren. De “Geitenbreiers” waren ook actief in Johanneshove, de Stichtse Hof, Theodotion en Julianaoord.’ Zo luidt een tekst uit een plakboek met foto’s over het carnaval, zoals dat in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw gevierd werd in Laerendonck, de naam van Laren in carnavalstijd.

Behalve de Geitenbreiers, met verschillende prinsen Oelepetoet, had Laren ook de ‘Onafhankelijke’, de ‘Rommelpotters’, de ‘Bierklinkers’, de ‘Dorstige Duif’ en de ‘Blokhutters’.
De Onafhankelijke kwam bijeen in de Boerenhofstede, totdat die in 1968 afbrandde (de plek waar nu Loetje zit).
De Rommelpotters kwamen voort uit voetbalvereniging LVV. Na de fusie van LVV met LFC stopten de Rommelpotters en gingen ze samen met de Bierklinkers.
De Dorstige Duif ontstond uit postduivenvereniging de ‘Zwaluw’.
De Blokhutters waren een initiatief van speeltuinvereniging ‘Ons Genoegen’.

Van al die verenigingen is nu alleen nog een nieuwe ‘Onafhankelijke’ over. De Geitenbreiers werden een paar jaar geleden opgeheven.
De geschiedenis van de Larense carnavalsverenigingen herleeft nu in de Lindenhoeve.

De Lindenhoeve is geopend op zaterdagen van 14.00 tot 16.00 uur en elke derde donderdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur.

--------------



Foto-onderschrift: Impressies van de carnavalstentoonstelling in de Lindenhoeve

Geen opmerkingen:

Een reactie posten